Веселин Маринов
официален уеб сайт

- Нито за секунда не слизате от сцената по време на концерт. Откъде черпите такава енергия? 

- Освен музиката моят учител Тончо Русев ми е дал много съвети в живота. Той казваше така: "Никога не можеш да излъжеш хората. Не се ли раздадеш докрай, те го разбират." Искам да държа публиката подвластна, а това не може да се случи, ако излезеш да се преобличаш или каниш гости.  

- Песните ви са на границата между попмузиката и попфолка. Вие как определяте стила си? 

- Наистина съм някъде по средата. Никога не съм бил награждаван в годишните класации, макар ме тиражите ми са едни от водещите и правя по 85 концерта на година. И това е точно защото не могат да определят къде съм. 

- Много от естрадните певци от близкото минало се загубиха. Как успяхте да се задържите на сцената?

- Всички трябва да разберем, че няма място за оплаквания или прехвърляне на вината на някого или нещо. Просто трябва да си гледаме работата. Смятам, че съм продукт на този капитализъм, който много искахме. Пет години пях в Германия, и моят мениджър, който беше милионер, работеше от ранни зори до късни нощи. Усещам как сега се случва същото с мен.

- Сега имате ли си мениджър?

- Сам съм си мениджър. Имам фирма, служители, аз съм си банката. Това се дължи на работата ми в чужбина от 1989 до 1994 г. Там се промени мисленето ми, поведението ми, дори начинът ми на обличане. 

- А какво ви накара да се върнете?

- Едно заболяване ме принуди да остана няколко седмици тук и в болничната стая, когато виждаш как всички освен най-близките те забравят, реших да се върна. С албума "Горчиво вино" започна нов период в живота ми. 

- Сред публиката на концертите ви са и висши военни. Какво ви свързва с тях? 

- Моето отношение към българската армия. Имам 4-5 песни, които са само за нея. Пеят се в поделенията и сякаш запълват една празнота, защото през последните години не са писани военни маршове. Благодарение на тези песни станахме приятели с ген. Михо Михов.

- Бяхте любим изпълнител на Жан Виденов. Поддържате ли контакти с него?

- Не сме се виждали, откакто не е във властта. Винаги го каня на концертите си в Пловдив, но всеки път някакви ангажименти му пречат да дойде. Сред публиката на концертите ми често са и президентът Георги Първанов, Жорж Ганчев, Огнян Герджиков, Благовест Сендов, Иво Атанасов. 

 - Какво е отношението ви към войната в Ирак?

- Раздвоен съм. От една страна, война не трябва да има в каквото и да е начинание. Не ми харесва тоталитаризмът, който въвеждат САЩ, пренебрегвайки световните организации. Обидно е да видиш как целият свят се подчинява единствано на силата. От друга гледна точка има нещо правилно, защото знам този изверг Саддам какво прави с народа си тези 35 години. 

 - Много ваши колеги ходят на турнета в САЩ. Освен в Канада къде другаде сте били?

- Имам много покани, но не ги приемам. Разочарован съм от емигрантите. Ние, българите сме едни и същи навсякъде - и там определящо е желанието да се делим. Има две български църкви, две български организации. Едните са към единия голям богаташ, който им дава работа, другите - към другия. 

- Винаги сте облечен строго, в костюм. Защо избрахте този стил?

- В Германия работих с две големи модни списания, които правеха ревюта, а аз пеех между отделните колекции. Общуването с дизайнерите определи стила ми. Преди това не бях слагал вратовръзка освен на абитуренския си бал. Голямо влияние ми оказа и съпругата ми, която беше маникен дълги години.  

- Наскоро се появи бонбониера Обич за обич с вашият лик на кутията. Как ви хрумна? 

- Бонбоните се свързват с подарък, с празник и смятам, че увеличават магията около музиката. Купуват се с кашони. Избрах шоколада измежду 50 вида. Няма да ги пускам по магазините, а ще бъдат част от спектаклите ми.

- Имате ли други проекти, които не са свързани с музиката?

- Футболът е другата ми голяма любов и приех поканата на мой приятел да стана съпрезидент на детско-юношеския футболен клуб в Трявна. Харесва ми идеалистичната страна на играта в тази възраст. 

(Интервю на Анелия Узунова за вестник "Труд", 12 април 2003 година) 

Предстоящи концерти

Всички права запазени. (c) 2001-2021 Веселин Маринов

уеб дизайн: Уебвижън