album-art

  00:00

  Златни хитове (2016)

  Скъпи мои почитатели,

  През отминалите 35 години на сцената не оставих нищо скрито от вас – нито радостите, нито тъжните моменти от живота ми. И днес ще бъда такъв – безкрайно искрен пред вас и пред себе си.

  Странно нещо са юбилеите. От една страна чрез тях декларираш своите успехи, дават ти възможност да погледнеш назад, да осмислиш какво си постигнал. А от друга – започнеш ли да ги отбелязваш, осъзнаваш, че, за да ги има, са минали много години и огромно количество труд; осъзнаваш, че за да имаш смелостта да ги отбележиш, си загубил много други неща от своя живот, много хубави мигове, които работата ти е отнела.

  Спомням си, бях войник, когато си купих първия юбилеен албум на Емил Димитров – моят любим изпълнител, певецът, който насочи живота ми към музиката чрез песните си. Плочата беше по случай двадесетгодишнината му на сцената, беше двойна с много снимки, показващи различни етапи от неговия творчески път. Тогава си мислих „Колко много години! Цели 20! Толкова много песни, такава трайна следа!“.

  А сега аз отбелязвам 35…

  35 години са страшно много време, а сякаш минаха като един миг. Не ги усетих кога отлетяха. Нямах време да мисля за изминалото време. Нямах време (а чувствах, че и нямам право) да спра. Защото пътят, който съм си избрал, задължава. Задължава да съм постоянен, да давам не сто, а хиляда процента от себе си. Само така един певец може да се задържи толкова дълго на сцената, да издаде 26 албума, да направи над 3000 концерта, да създаде десетки песни, които се знаят и се пеят от поколения.

  Когато се връщам назад, както всеки един от нас, когато си спомня за началото, сякаш времето е минало като един хубав и незабравим филм. Всичко е пред мен.

  Спомням си как преди повече от 30 години пред входа на Националното радио, срещнах Гого Найденов от „Тоника“, който вече не е сред нас и за много голямо мое съжаление си отиде със своя добър характер и огромен талант. Тогава той ме видя, забеляза, че нямам настроение и ме попита „Какво става, Веско? Защо си така напрегнат?“. Разказах му за проблемите ми на млад и опитващ се да успее изпълнител. В отговор той ми каза думи, които никога не съм забравял и които са останали и до ден днешен за мен като пътеводен лъч в моето творчество – „Веско, днес ти си почукал на една заключена врата. Може би и утре тя ще бъде заключена. Но ако продължаваш упорито да търсиш ключа за нея, да се подготвяш добре, бъди сигурен, че съвсем скоро, ако не тя, то някоя друга врата ще бъде вече отключена за теб и тя ще открие много нови светли хоризонти, които се разкриват именно заради твоя труд, талант и желание за успех“.

  В първите 12 години от моя творчески път единственото, което надграждах, беше желанието ми да работя, както и умението да преглъщам пренебрежението и неоценяването на качествата ми. Докато в един прекрасен миг на 1993 г. съдбовно телефонно обаждане промени живота ми – големият Тончо Русев ме покани да изпея негова песен по стихове на Евтим Евтимов.

  Сега осъзнавам, че онези 12 години е трябвало да ги изстрадам, че те са ме научили да мисля реално, да не се надценявам и да знам колко мога да искам от себе си и колко мога да получа в определения етап на моето развитие, че с труда и таланта си съм заслужил това телефонно обаждане, след което започнах да виждам моя живот реализиран.

  Ако не бяха песните на Тончо Русев, облечени в поезията на Евтим Евтимов, сега нямаше да има юбилеи, стотици концерти, десетки албуми…

  Обичам ги и двамата като мои родители и съм щастлив, че са до мен със своите съвети и приятелство.

  Да, това са юбилеите за всеки от нас – спомен и поглед назад и смелост и сила да продължим напред.

  Скъпи мои почитатели, припомняйки си тези мигове от живота ми, усещам, че целият труд, всяка безсънна нощ, всяко усилие, всяка стъпка по пътя, всички изминати километри от единия до другия край на България – всичко, всичко си е струвало!

  Не съжалявам, че може би заради музиката, личният ми живот дотук не беше от най-съвършените. Остава ми вярата в бъдещето и че не е късно хората, които ще срещна по моя път, да го променят.

  Щастлив съм, че ви имам, скъпи мои почитатели. През всичките тези 35 години вие бяхте моя барометър за това как си върша работата и до колко моята музика стига до сърцето на всеки един от вас.

  Щастлив съм, че нямам време да си казвам „Ей, кога мина това време!“

  Щастлив съм, че не претръпнах и не спрях да се вълнувам преди всеки концерт.

  Щастлив съм, че и този път ми е много трудно да подбера песните, които да включа в моя юбилеен албум. Защото вашите любими мелодии са много повече.

  Щастлив съм, че вече подготвям и следващия си албум, с изцяло нови песни, който ще бъде във вашите ръце догодина. Доказателство за това е и песента „Жената на живота ми“, която е част от този.

  И всичко това дължа на вас – на вашата подкрепа, вярност и любов през всичките тези години.

  Обичам ви!

  До нови срещи!

  Съдържание на Диск 1 (CD1)

  1. За теб, Българийо

  2. Още един хубав ден

  3. Няма да ти дам да остарееш

  4. Ти си любовта

  5. Хубава жена

  6. Рожден ден

  7. Всичко с теб е хубаво

  8. Най-хубавото лято си отива

  9. Глътка лудост

  10. Ако жена не те признае

  11. Лятна жълта рокля

  12. Любов завинаги

  13. Виновна си

  14. На една целувка разстояние

  15. Не се сърди любов

  16. Първа есен

  17. Слънце зайде

  18. Идвайте си

   

  Съдържание на Диск 2 (CD2)

  1. Горчиво вино

  2. Любов на прага на сърцето

  3. За някой да живееш

  4. Жена на балкона

  5. Слънце мое

  6. Пожарите на любовта

  7. Един миг от Рая

  8. Звездице моя

  9. На 25

  10. Осъден на щастие

  11. Идвай, мое лято

  12. Вино и любов

  13. Под старата асма

  14. Без любов

  15. Трифон Зарезан

  16. Български войник

  17. Колко много те обичам

  18. Островът на любовта

   

  Съдържание на Диск 3 (CD3)

  1. Да се събудиш до мен

  2. Когато знам, че ме обичаш

  3. Вчера

  4. Сняг

  5. Влюбена, но не в мен

  6. Изхвърлени цветя

  7. За всички мои сълзи

  8. Снимка от сватбата

  9. Морето на живота

  10. Лека нощ, мила моя

  11. Не искам да свърши така любовта

  12. Когато любовта закъснява

  13. Страх

  14. Несподелени мисли

  15. Нощ над града

  16. Снимка от лятото

  17. Жената на живота ми

   

  Съдържание на Диск 4 (DVD)

  1. Сняг

  2. За някой да живееш

  3. Лятна жълта рокля

  4. Глътка лудост

  5. На една целувка разстояние

  6. Нищо не може да ми попречи да те обичам

  7. Писмо до теб

  8. Идвай, мое лято

  9. Виновна си

  10. Когато знам, че ме обичаш

  11. Още един хубав ден

  12. Вчера

  13. Ти си повече от любов

  14. Песен за старата любов

  15. Не се сърди, любов